zadanie
matylda12: Niech n będzie liczbą całkowitą. Udowodnić albo n lub n+1 jest parzysta. Czy ktoś umie to
rozwiązać? Będę ogromnie wdzięczna za pomoc
20 sty 17:43
matylda12: up
20 sty 18:49
matylda12: up...
20 sty 22:03
Eta:
liczby parzyste są postaci 2k , 2k+2 2k−2 k∊C
liczby nieparzyste są postaci : 2k−1 , 2k+1 , 2k+3 k€C
załóżmy,że liczba n −−− jest parzysta ⇒ n= 2k
to liczba n+1 = 2k+1 −−− czyli nieparzysta
załóżmy,że liczba n+1 −−− jest parzysta ⇒ n+1= 2k ⇒ n= 2k−1 −−− jest nieparzysta
20 sty 22:11
Mila:
Proste,
n i n+1 to kolejne liczby całkowite.
wypisz kilka i zobaczysz , że jedna jest parzysta a druga nieparzysta.
20 sty 22:14
Eta:
@
Mila
Wypisać, to za mało .......... należy udowodnić
20 sty 22:15
Vax: Nie wprost jeżeli n oraz n+1 są nieparzyste, to ich suma = 2n+1 jest parzysta sprzeczność.
20 sty 22:32
Eta:
20 sty 22:37
AS: Zał.1
Liczba n jest parzysta,oznacza to,że przyjmuje postać 2*k gdzie k ∊ C
a więc jest podzielna przez 2
Zał. 2
Liczba n jest nieparzysta,oznacza to że przyjmuje postać 2*k + 1 gdzie k ∊ C.
Wtedy liczba następna n + 1 = 2*k + 1 +1 = 2*k + 2 = 2*(k + 1)
a więc jest podzielna przez 2.
Wniosek ostateczny: jedna z liczb n musi być podzielna przez 2
21 sty 16:11
Eta:
21 sty 16:15