Geometria Analityczna
Emberdo: Witam, nie chcę rozwiązania tylko wytłumaczenia pewnego zagadnienia, a mianowicie, mam problem
z obliczaniem współrzędnych w takich zadaniach jak
Styczne do okręgu x
2 + (y+2) = 16/5, poprowadzone przez punkt A(−2,1), przecinają oś OY w
punktach B i C
a) wyznacz równania tych stycznych
b)Oblicz współrzędne punktów B i C
c) Oblicz pole trójkąta ABC.
Chodzi mi o podpunkt b), aczkolwiek jeśli ktoś z was ma metodę prosta i łatwą na pozostałe to
również będę wdzięczna.
20 sty 16:55
ICSP: a już zrobiłaś?
20 sty 17:12
Emberdo: Mam zadanie zrobione, w internecie również są rozwiązania, ale nie rozumiem tego, tzn zacinam
się jak dostanę podobne zadanie. Mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć?
20 sty 17:13
ICSP: Tutaj nie wychodzą ładne liczby prawda?
20 sty 17:22
Emberdo: Czy ja wiem... B (0,0) C(0,−28) Ale nie wiem, w jakich liczbach gustujesz
20 sty 17:25
Emberdo: Jesteś w stanie mi pomóc? Jeśli nie, to OK. Wiadomo,że piątek to truć nie będę.
20 sty 17:31
ICSP: niech będzie:
najpierw analiza stycznej :
y = ax + b
A ∊l czyli mamy :
1 = −2a + b ⇔ b = 1 + 2a
y = ax + 1 + 2a
teraz analiza okręgu :
teraz odległość punkt S(0;−2) od prostej l będzie równa r to punkt będzie należał do okręgu.
Wzór na odległość punktu od proste znajdziesz w dziale geometria analityczna. Po podstawieniu :
| | |a*0 + 2 + 2a +1| | | |2a+3| | |
d = |
| = |
| |
| | √a2+1 | | √a2+1 | |
Pobawisz się tym i otrzymasz :
4a
2 + 60a + 29 = 0
po rozwiązaniu :
a = −0,5 v a = −14,5
podstawiamy to do równania prostej i otrzymujemy dwie proste :
y = −0,5x
y = −14,5x − 28
b) Punkt przecięcia z osią OX ma współczynnik "b" prostej"
B(0;0)
C(0;−28)
20 sty 17:33
Emberdo: Dziękuję za pomoc, ale i tak nie rozumiem tego b).
Miłego dnia
20 sty 17:35
ICSP: no jak to nie
masz równanie prostej :
y = ax + b
Punkt B ma być na osi OY. Każdy punkt który leży na osi OY ma współrzędne (0;y). Jeżeli
podstawimy to do równania prostej to :
y = ax + b
y = 0 + b
y = b
więc współrzędna y jest równa "b" ze wzoru funkcji liniowej.
20 sty 17:38
Emberdo: Aaa! już wiem, dopiero teraz... Bo przeanalizowałam równania. Wybacz, za moją chwilową ułomność
i niekompetencję.
20 sty 17:42
Emberdo: Ale nie, skąd masz to −28?
20 sty 17:46
ICSP: na początku uzależniłem b od a
kiedy wyliczyłem a mam automatycznie b. Wystarczy podstawić.
20 sty 17:47
Emberdo: jakie znów uzależnienie a od b?
20 sty 17:50
Emberdo: czy tam b od a?
20 sty 17:50
ICSP: 5 linijka po znaku ⇔
20 sty 17:51
Emberdo: Nie, nie rozumiem,

ale dzięki
20 sty 17:52