działania na l.zespolonych
pomocy please: Miałam dzis takie zadanie na kolokwium i nie umiałam zrobić ktoś wie? Doprowadz do najprostrzej
postaci i zapisz w p.trygonometrycznej: [i
49 *(cos11/8 π+isin11/8π) ]: (
√3+i)
10
postać trygonometryczna znam ale nie wiem jak to doprowadzic do ptostej postaci
20 sty 14:51
ICSP: skorzystaj z postaci wykładniczej.
20 sty 15:02
hwdtel x3 i ufoludek:
i49=i ; (√3+i)10 =[2(cosπ6 + isinπ6)]10 = 210(cos5π3+isin5π3)
I to wszystkie trudniejsze "studenckie" przekształcenia.Resztę powinien zrobić majster z
maturą albo "kalefaktor"
[bo (10−9i):(1−i√3) chyba policzysz]
20 sty 16:20