oblicz
zosiaa20: | | x2−7x+10 | |
f(x)= |
| |
| | x3−3x2−4x+12 | |
20 sty 13:29
zosiaa20: x3−3x2−4x+12≠0
x3−3x2−4x+12=0
x2(x−3)− 4(x−3)=0
czy dotąd jest dobrze?
20 sty 13:41
ICSP: ale co trzeba obliczyć?
20 sty 13:42
zosiaa20: wykres funkcji
20 sty 13:47
ICSP: wykresu się nie liczy. Wykres co najwyżej można narysować.
20 sty 13:48
zosiaa20: chodzi o to ze musze to rozlozyc na czynniki
20 sty 13:51
zosiaa20: Ja mam wyliczone to zadanie tylko uczę sie na egzamin i jednego w tym nie rozumiem
20 sty 13:52
zosiaa20: x3−3x2−4x+12≠0
x3−3x2−4x+12=0
x2(x−3)− 4(x−3)=0
(x2−4) * (x−3) =0 nie wiem skąd to się wzięło
20 sty 13:53
zosiaa20: i potem stosuje zwór skróconego mnożenia
20 sty 13:54
krystek: O ile mi iadomo to przy p[omocy pochodnych badasz monotoniczność i extrema , asympt.,A na począ
tku Dziedzine określasz
20 sty 13:54
krystek: wspólny czynnik przed nawias
20 sty 13:55
zosiaa20: czyli : x2−4=x2−22
a2−b2=(a−b( (a+b)=
x2−42=(x−2) (x+2)=0
20 sty 13:56
zosiaa20: a skąd się wzięło x2−4=x2−22 ?
20 sty 13:57