Równość wielomianu
Margaletka: Wielomian V(x)=(2x−5)3 jest równy wielomianowi:
A. W(x)=8x3−125
B.W(x)=8x3+60x2+150x+125
C.W(x)=8x3−30x2+150x−125
D.W(x)=8x3−60x2+150x−125
20 sty 12:50
bartek: (2x−5)3 = 8x3 − 3 * (2x)2 * (−5) + 3 * 2x * (−5)2 − (−5)3 = 8x3 + 60x2 + 150x + 125
ODPOWIEDŹ B.
20 sty 13:20
ICSP: ODP C
20 sty 13:41
Margaletka: Nie wiem czy ja nie umiem liczyć czy tu są błędy w zadaniu czy ktoś może dokładnie to napisać
20 sty 14:01
ICSP: ale mnożyć chyba umiesz?
(2x−5)(2x−5)(2x−5)
mnóż
20 sty 14:04
Margaletka: Już znalazłam mój błąd
20 sty 14:06
Margaletka: własnie o to chodzi żę umiem i coś mi sie nie zgadzało ale tak to jest jak się jeden minus
gubi to sie coś nie zgadza
20 sty 14:07