:<
Jaro: Wyznaczyć dziedzinę funkcji:
bardzo proszę o pomoc :<
20 sty 12:44
Jaro: do góry
20 sty 13:32
ICSP: założenia :
x2 − 1 ≥ 0
mianownik ≠ 0
20 sty 13:42
Jaro: z pierwszym to sobie poradziłem ale nie wiem jak rozwiązać drugie
20 sty 13:47
Jaro: nie wiem czy można podnieść do kwadratu, bo przecież x może być ujemny
20 sty 13:47
ICSP: x + 2
√x2−1
20 sty 13:48
Jaro: x+2
√x2−1 ≠ 0
no właśnie nie wiem jak to rozwiązać, gdybyś mi rozpisał to byłbym bardzo wdzięczny
20 sty 14:07
ICSP: x = −2
√x2−1
na oko widać że wszystkie dodatnie x odpadają z przyczyn oczywistych.
x
2 = 4(x
2−1)
x
2 = 4x
2 − 4
−3x
2 = −4
| | 2√3 | | 2√3 | | 2√3 | |
x = |
| v x = − |
| czyli mamy jedną odp. : x = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
teraz napisz już końcową odpowiedź.
20 sty 14:10
krystek: mała uwaga x2−1>0
20 sty 14:13
krystek: ups wycofuje ,ją
20 sty 14:13
Jaro: dlaczego dodatnie x odpadaja?
20 sty 14:17
ICSP: jaka jest definicja pierwiastka arytmetycznego?
Jak nie wiesz to spisz z wikipedii.
20 sty 14:18
Jaro: liczba pod pierwiastkiem musi być wieksza lub rowna 0,
wiec x2−1 ≥ 0 ⇒ x∊(−∞;−1] ∪ [1,∞), czyli te nierownosc spelniaja takze liczby ujemne mniejsze
≤ −1
20 sty 14:28
ICSP: chodzi mi o definicję nie o rozwiązanie przykładu.
20 sty 14:30
Jaro: Pierwiastkiem z liczby x stopnia n nazywa się taką liczbę r, która podniesiona do n−tej potęgi
jest równa x; innymi słowy jest to dowolna liczba r spełniająca równość rn = x
20 sty 14:33
ICSP: to nie jta definicja jest niekompletna. Tzn. brakuje w niej jednego bardzo ważnego szczegółu
który przydaje sie w tego typu zadaniach
√b = a ⇔ a
2 = b oraz a > 0

teraz rozpatrzmy twój przykłąd mamy:
x = −2
√x2−1
wiemy że wartość drugiego pierwiastka dla dowolnego x będzie > 0 . Rozpatrzmy x dodatnie :
po lewej stronie otrzymamy liczbę dodatnią
po prawej stronie otrzymamy liczbę ujemną.
Oczywista sprzeczność. Wniosek?
Rozwiazanie będzie istniało tylko w liczbach ujemnych.
20 sty 14:36
Jaro: a znasz może jakieś podobne nierówności żebym mógł to przećwiczyć

?
20 sty 14:45
ICSP: Niestety nie znam. To nie z mojej specjalności.
20 sty 14:50