Pomozcie :(
Aga: Wyznacz pierwszy wyraz i roznice ciagu arytmetycznego jesli
a3 + a5 = 24 i a3 * a5 = 135
20 sty 11:40
ICSP: a
3 + a
5 = 24
a
3 * a
5 = 135
zauważamy że są to wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego. Tworzymy równanie :
z
2 − 24z + 135 = 0
Δ = 576 − 540 = 36
√Δ = 6
mamy więc dwa ciagi spełniające warunki zadania :
a
3 = 15 i a
5 = 9
oraz
a
3 = 9 oraz a
5 = 15
teraz wystarczy że policz a
1 oraz r
20 sty 11:51
Tragos: a3 = a1 + 2r
a5 = a1 + 4r
{ a1 + 2r + a1 + 4r = 24
{ (a1 + 2r)(a1 + 4r) = 135
{ 2a1 + 6r = 24
{ (a1 + 2r)(a1 + 4r) = 135
{ a1 = 12 − 3r
{ (12 − 3r + 2r)(12 − 3r + 4r) = 135
(12 − r)(12 + r) = 135
122 − r2 = 135
r2 = 144 − 135 = 9
r = 3 lub r = −3
r = 3
a1 = 3
r = −3
a1 = 21
20 sty 11:53