:(
Aga: Miara katow wewnetrznych wielokata wypuklego tworza ciag arytmetyczny, ktorego roznica
wynosi 5stopni . najmniejszy kat ma miare 120 stopni. wyznacz liczbe bokow wielokata.
20 sty 11:39
Artur z miasta Neptun:
Aga −−− jaki jest maksymalny kąt wewnętrzny wielokąta WYPUKŁEGO

Odpowiem −−− gdy WSZYSTKIE
kąty wewnętrzne są mniejsze od 180.
Wniosek − miara największego kąta wewnętrznego w tym wielokącie (Twoim zadaniowym) wynosi 175
stopni.
Skoro miara najmniejszego wynosi 120, różnica 5 (stąd wynika że największego 175) to ile jest
kątów w tym wielokącie? Tyle ile kątów tyle boków.
20 sty 15:57
Nikita: a maksymalny kąt wewnętrzny wielokąta WYPUKŁEGO to przypadkiem nie może mieć 180 stopni
22 sty 16:05
pigor: niech n=? − szukana liczba boków , to masz
r=5
o, a
1=120
o,
a
n=120
o +(n−1)5
o<180
o , czyli 5
o(n−1)<60
o , stąd n−1<12 , czyli
n<13 , ale
w n−kącie S
n=(n−2)*180
o , więc stąd i wzoru na sumę S
n ciągu arytmetycznego
masz równanie
| n | | 2 | |
| [120o+120o+5o(n−1)]=180o(n−2) ⇒ n(235o+5on)=180o(n−2) /* |
| ⇒ |
| 2 | | 5o | |
n(47+n)=72n−144 , czyli n
2−25n+144=0 , a stąd i np. wzorów Viete'a n=11<13 lub n=14,
zatem odp. wielokąt ma
11 boków
22 sty 16:51