w trójkącie prostokątnym jedna z
mocno zasko: w trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest 4 cm dłuższa od drugiej Obwód trójkąta
jest równy 48 cm . oblicz długość boków tego trójkąta
20 sty 10:08
Artur z miasta Neptun: a = a
b = a+ 4
c = √a2 + (a+4)2
a+b+c = 48
√a2 + (a+4)2 = c = 48 − a − a − 4 = 44 − 2a = 2(22−a)
√a2 + (a+4)2 = 2(22−a) /2
a2 + (a+4)2 = 4*(22−a)2
2*a2 + 8a + 16 = 4*(484 − 44a + a2) /:2
a2 + 4a + 8 = 968 − 88 a + 2a2
0 = a2 − 92a + 960 = (a−12)(a−80)
wniosek: a = 12
20 sty 10:29