matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limes
gość:
obliczyć granice: lim(x→0
+
)x
sinx
20 sty 10:06
Artur z miasta Neptun:
lim
x−>0
x
sin x
= lim
x−>0
exp {ln (x
sin x
)} = lim
x−>0
exp {sin x * ln x} =
ln x
∞
[
]
∞
= exp {lim
x−>0
(
)} =
=
1
sin x
H
−sin
2
x
0
[
]
0
= exp {lim
x−>0
(
)} =
=
x*cos x
H
−2sin x*cos x
= exp {lim
x−>0
(
} =
cos x − x*sin x
−sin 2x
= exp {lim
x−>0
(
} =
cos x − x*sin x
0
= exp {
} = e
0
= 1
(1−0*0)
UWAGA
exp {y} = e
y
20 sty 10:22