pole trójkąta
alla: Obliczyć pole trójkąta ABC, kiedy wiemy, że: |AB|=9, |AC|=7, |BC|=13√2, natomiast kąt
ABC=60stopni.
20 sty 08:57
Artur z miasta Neptun: |AB| = 9 −−− podstawa trójkąta
h = ? −−− wysokość prowadzona z C na podstawę |AB|
| | h | |
sin 60 = |
| ⇔ h = |BC|*sin 60 |
| | |BC| | |
P = |AB|*|BC|*sin 60 = ....
20 sty 09:48
Aga:

α=60
0
20 sty 16:14
AS: czegoś tu za dużo.
Do obliczenia pola trójkąta wystarczy znajomość
a) trzech boków trójkąta
b) dwóch boków i kąta między nimi zawartego
20 sty 16:27