ggg
sasza: Dzień dobry

Treść zadania : Dla wszystkich liczb naturalnych n ,nie prawdą jest,że (n − 1)
3 + n
3 = (n +
1)
3... po wyliczeniu równania wychodzi: n
3−6n
2−2=0 i nie wiem co dalej

Czy mogę prosić o
pomoc?
20 sty 06:45
tn: sprawdź, bo powinno być 2n3
20 sty 07:31
AC:
Po przekształceniu
n3 = (n+1)3−(n−1)3
n3 = 2(3n2+1)
i już widać, że nie może to zachodzić, bo
prawa strona dzieli się przez 2 to po lewej stronie musi 2|n ⇒ 8|n3,
stąd lewa strona dzieli się przez 8 a prawa tylko przez 2,
czyli nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych.
c.n.u.
20 sty 08:51
d: proszę o wyliczenie wartości x dla równania ( 2 + 2 √3 )(3−x) = 4 + 4 √3
21 sty 18:41
21 sty 18:45
Eta:
@
d .... nie wkradaj się w czyjeś posty

( załóż swój! czy to takie trudne?
21 sty 18:47
d: dzieki i sorki
21 sty 19:13
Eta:
21 sty 19:25