granica ciągu
Pepsi2092: Witam

Czy granicą ciągu
| | 12 + 14 + 18 +...+ 12n | |
an= |
| jest 0 |
| | 13 + 19+...+13n | |
?
Zrobiłem to tak:
zwinąłem w a
n licznik i mianownik i wyszło:
| | 2−(12)n−1 | |
an= |
| , potem jak liczylem już granicę ( nie wiem jak zapisac |
| | 1−(13)n | |
ten lim z n−−> ∞ tutaj) to w liczniku wyłączyłem (
12)
n a w mianowniku (
13)
n
Sorry, że tak tutaj zamotałem ale wielka prośba do
Godzia... Jakbyś mógł to sprawdź
Artur z miasta Neptun: przecież tutaj masz dwa ciągi geometryczne z |q|<1
To co napisałeś nie jest prawdą −−− podstaw n=1 i Ci wyjdzie:
b
1 = 1 ≠
12 i c
1 =
23 ≠
12