Podziękowania
Godzio: Trivial jestem Ci niezmiernie wdzięczy za pomoc, jak kiedyś byś wpadł na jakikolwiek
pomysł w jaki mogę Ci się odwdzięczyć to pisz

Wykładowca chodził, a ćwiczeniowiec siedział sobie przy biurku i widział jak nasz cały rząd
ściąga, właściwie 3/4 ściągało, ale patrzył głównie na nas i się śmiał

Ufff
19 sty 23:44
Eta:
A to takie "kwiatki" ? ...
19 sty 23:45
rumpek:
Godzio widzę, że masz dobry humor

więc mógłbym poprosić o jakieś typowo maturalne
zadania z "wykaż, że" dotyczące planimetrii

?
19 sty 23:49
19 sty 23:51
Kasia: zad 9 chociażby
19 sty 23:52
Godzio:
Hehe, czy to nie było ostatnio

?
19 sty 23:54
rumpek: W sensie "nie było ostatnio"? Tak prosiłem o zadania z wykaż, że ale kazałeś odezwać się
następnego dnia xD A niestety zapomniałem
19 sty 23:56
Godzio:
Chodziło mi o to zad. 9
Czekaj poszukam zaraz czegoś
19 sty 23:58
Godzio:
Zad. 1
Na okręgu o średnicy d opisano trapez równoramienny o podstawach a i b. Udowodnij, że d =
√ab
Zad. 2
Wykazać, że jeżeli w trójkącie środkowa jest 2 razy krótsza od boku do którego została
poprowadzona, to trójkąt jest prostokątny.
Zad. 3
Wykazać, że jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta i zachodzi związek:
| | sinα + sinβ | |
sinγ = |
| to trójkąt jest prostokątny |
| | cosα + cosβ | |
Zad. 4
Wykaż, że jeżeli zachodzi 1 + cos
2(α + β) = cos
2α + cos
2β, gdzie α i β to kąty pewnego
trójkąta, to ten trójkąt jest prostokątny
Zad. 5
W kwadracie, którego bok ma długość 1 zawarty jest trójkąt. Udowodnić, że pole trójkąta nie
jest większe niż sinus dowolnego jego kąta
20 sty 00:06
rumpek: Ok, thx za zadanka jutro zrobię
20 sty 00:14
rumpek:
Zadanie 1
Z własności wpisania okrąg w czworokąt wiemy, że: a + b = c + d. Stosując to do trapezu
| | a + b | |
równoramiennego mamy: 2c = a + b / : 2 ⇒ c = |
| . Średnica d to inaczej wysokość |
| | 2 | |
| | a − b | |
trapezu równoramiennego. Wiem również, że x = |
| (a > b). Z twierdzenia Pitagorasa |
| | 2 | |
otrzymuję:
d
2 + x
2 = c
2
| | (a − b)2 | | (a + b)2 | |
d2 + |
| = |
| / * 4 |
| | 4 | | 4 | |
4d
2 + (a − b)
2 = (a + b)
2
4d
2 + a
2 − 2ab + b
2 = a
2 + 2ab + b
2
4d
2 = a
2 − a
2 + 2ab + 2ab + b
2 − b
2
4d
2 = 4ab / : 4
d
2 = ab, d∊R
+
d =
√ab
c.n.u.
20 sty 12:42
rumpek:

Zadanie 2
Na podstawie rysunku możemy stwierdzić, że mamy do czynienia z dwoma trójkątami
równoramiennymi. Widzimy, że podstawa |AB| = 2x, |CD| = x. Zatem kąty w trójkącie ADC przy
podstawie są sobie równe. Podobnie z trójkącie CDB. To na podstawie tych informacji i
zaznaczonych kątów, pozostało skorzystać tylko z sumy miar kątów wewnątrz trójkąta:
α + β + α + β = 180
o
2α + 2β = 180
o / :2
α + β = 90
o (trójkąt ma kąt prosty zatem jest to trójkąt prostokątny)

c.n.u.
20 sty 12:48
rumpek:

Wpierw rysunek do zadania 3, które napisze jakoś tak za 30 − 40 minut
20 sty 12:51
rumpek:
Z tw. sinusów otrzymuje:
1
o
c = 2Rsinγ / : 2R
2
o
2Rsinα = a / : 2R
3
o
2Rsinβ = b / : 2R
Tw. cosinusów:
1
o
a
2 = b
2 + c
2 − 2bccosα
−2bccosα = a
2 − b
2 − c
2 / (−2bc)
2
o
b
2 = a
2 + c
2 − 2accosβ
−2accosβ = b
2 − a
2 − c
2 / : (−2ac)
| | sinα + sinβ | |
Podstawiając pod tezę zadania: sinγ = |
| |
| | cosα + cosβ | |
| c | | | |
| = |
| |
| 2R | | | a2 − b2 − c2 | | b2 − a2 − c2 | |
| + |
| | | −2bc | | −2ac | |
| |
| c | | | |
| = |
| |
| 2R | | | a3 − ab2 − ac2 | | b3 − ba2 − c2 | |
| + |
| | | −2abc | | −2abc | |
| |
| c | | a + b | | −2abc | |
| = |
| * |
| / * 2R |
| 2R | | 2R | | a3 − ab2 − ac2 + b3 − ba2 − c2 | |
| | (a + b) * (−2abc) | |
c = |
| |
| | a3 − ab2 − ac2 + b3 − ba2 − c2 | |
| | −(a + b)(2abc) | |
c = |
| |
| | −a(b2 + c2 − a2) − b(a2 + c2 − b2) | |
| | (a + b)(2abc) | |
c = |
| / : c (a,b,c > 0) |
| | a(b2 + c2 − a2) + b(a2 + c2 − b2) | |
| | (a + b)(2ab) | |
1 = |
| / * mianownik |
| | a(b2 + c2 − a2) + b(a2 + c2 − b2) | |
(a + b)2ab = (−a
3 − b
3) + ba
2 + ab
2 + ac
2 + bc
2
(a + b)2ab =(ba
2 + ab
2) + (ac
2 + bc
2) − (a
3 + b
3)
(a + b)2ab = ab(a + b) + c
2(a + b) − (a + b)(a
2 − ab + b
2) / : (a + b)
2ab = ab + c
2 − a
2 + ab − b
2
2ab = c
2 + 2ab − a
2 + b
2
c
2 = 2ab − 2ab + a
2 + b
2
a
2 + b
2 = c
2 (tw. Pitagorasa)
Więc trójkąt jest prostokątny
c.n.u.

ufff
+ ab
2 + ac
2 + ba
2 + bc
2
20 sty 13:38
rumpek: Ostatnią końcówkę " + ab
2 + ac
2 + ba
2 + bc
2" zapomniałem usunąć
20 sty 13:39
rumpek:

Czas na zadanie 4, rysunek powyżej. Dowód zaraz powinien być
20 sty 14:10
rumpek:
Znowu korzystam z tw. cosinusów:
T: 1 + cos
2(α + β) = cos
2α + cos
2β
1
o
a
2 = b
2 + c
2 − 2bccosα
−2bccosα = a
2 − b
2 − c
2 / : (−2bc)
2
o
b
2 = a
2 + c
2 − 2accosβ
−2accosβ = b
2 − a
2 − c
2 / : (−2ac)
3
o
|∡C| = cos(180
o − (α + β) ) = −cos(α + β)
c
2 = a
2 + b
2 + 2abcos(α + β)
2abcos(α + β) = c
2 − a
2 − b
2 / : 2ab
| | c2 − a2 − b2 | |
cos(α + β) = |
| |
| | 2ab | |
Podstawiając pod tezę zadania, otrzymamy:
1 + cos
2(α + β) = cos
2α + cos
2β
| | (c2 − a2 − b2)2 | | (a2 − b2 − c2)2 | |
1 + |
| = |
| + |
| | 4(ab)2 | | 4(bc)2 | |
No i dalej tak idziemy jak w zadaniu 3

, co do obliczeń to nawet wolframaplha sie już zacina
xD
Z tego potem powinniśmy otrzymać tw. Pitagorasa

.
Się zastanawiam nad jednym − bo teoretycznie można by jeszcze to zadanie zrobić opierając się
na samych kątach (bez tw. cosinusów).
20 sty 14:25
Godzio: Kolo 22 sprawdze
20 sty 16:56
rumpek: I jak sprawdzisz?
21 sty 15:05
kylo1303: Ja od siebie powiem ze pierwsza 2 sa proste i masz je dobrze. A co do reszty to twoje
rozwiazania skutecznie mnie zniechecily
21 sty 15:37