Oblicz pochodną.
Maciej Maciej: Ludzie pomóżcie

! Siedzę nad tym długi czas. Chodzi o pochodną funkcji y=x
√2−x/2+x
19 sty 23:12
freya: nie wiem czy dobrze, ale:
y'= 2(2+x/2−x) + x*(−2)
20 sty 00:04
Eta:
Najpierw zapisz porządnie funkcję pod pierwiastkiem:
| | x | | 2−x | | x | |
2− |
| +x ? czy |
| ? czy 2− |
| ? |
| | 2 | | 2+x | | 2+x | |
20 sty 00:11
Maciej Maciej: ta która jest w środku
21 sty 10:47
21 sty 10:48
Aga: Tu musisz zastosować różne wzory,
pochodna iloczynu
(f*g)'=f'*g+g'*f
f=x g−−cała reszta
Do funkcji g −−− pochodna funkcji zewnętrznej * pochodna funkcji wewnętrznej.
Do funkcji wewnętrznej stosujesz wzór na pochodną ilorazu: pochodna licznika * mianownik bez
zmian− pochodna mianownika * licznik bez zmian i to wszystko podzielić przez mianownik do
kwadratu.
21 sty 11:34
Maciej Maciej: własnie widzisz ja wiem że trzeba zrobić różne kombinacje ale nie wiem jak to we własciwy
sposób skrócić i sprowadzić do najprostszej postaci. Przez ten przykład uwaliłem koło:(
21 sty 11:44
Eta:
| | 2−x | | 1 | | 2−x | |
y' = 1*√ |
| +x* |
| *( |
| )' |
| | 2+x | | | | 2+x | |
| | 2−x | | −1*(2+x)−(2−x)*1 | | −4 | |
( |
| )' = |
| = |
| |
| | 2+x | | (2+x)2 | | (2+x)2 | |
| | 2−x | |
teraz usuń niewymierność z mianownika .......... i następnie wyłącz √ |
| |
| | 2+x | |
przed nawias z obydwu składników ..........
21 sty 12:15
Trivial:
y = x
√(2−x)/(2+x)
y' = (x)'
√(2−x)/(2+x) + x[
√(2−x)/(2+x)]'
| | 1 | | 2−x | |
= √(2−x)/(2+x) + x* |
| *[ |
| ]' |
| | 2√(2−x)/(2+x) | | 2+x | |
| | 1 | | (2−x)'(2+x) − (2−x)(2+x)' | |
= √(2−x)/(2+x) + x* |
| * |
| |
| | 2√(2−x)/(2+x) | | (2+x)2 | |
| | 1 | | −(2+x) − (2−x) | |
= √(2−x)/(2+x) + x* |
| * |
| |
| | 2√(2−x)/(2+x) | | (2+x)2 | |
| | 1 | | −4 | |
= √(2−x)/(2+x) + x* |
| * |
| |
| | 2√(2−x)/(2+x) | | (2+x)2 | |
21 sty 12:17
Trivial: Witaj
Eto.
21 sty 12:18
Eta:
Witam !
21 sty 12:19
Eta:
mnie wychodzi:
| | 2−x | | 2x | |
y' = √ |
| ( 1 − |
| ) |
| | 2+x | | 4−x2 | |
21 sty 12:22
Eta:
I jak? .... wypadałoby coś odpisać
21 sty 12:36
Maciej Maciej: | | −(x−1−√5)(x−1+√5) | |
wyszło mi tak: |
| |
| | √(4−x2)(x2+4x+4) | |
21 sty 13:00
Maciej Maciej: | | −(x−1−√5)(x−1+√5) | |
w odpowiedzi jest |
| |
| | √2+33√2−x) | |
21 sty 13:02
Eta:
Ma wyjść tak jak podałam
21 sty 13:03
Maciej Maciej: No to tak mi wychodzi ale jeszcze to można doprowadzić do prostszej postaci
21 sty 13:07
Eta:
NO dobra niech im tak będzie ( na jedno wychodzi) jak chcą kogoś zamęczać

(4−x
2)(x
2+4x+4) = (2−x)(2+x)*(2+x)
2= (2−x)*(2+x)
3
i w mianowniku masz:
√(2−x)(2+x)3= (2+x)*
√4−x2
21 sty 13:12
Maciej Maciej: dzięki wielkie
21 sty 14:00