Równanie sprzeczne
Adam: Równaniem sprzecznym jest równanie:
1) |x−1|−0,001=1
czy
2) |x−0.001|+1−0.001
Moim zdaniem to drugie ale nie jestem pewny.
19 sty 22:31
Basiek: biorąc pod uwagę, że drugie to nie równanie, to racji mieć nie możesz, napisz jeszcze raz
19 sty 22:32
Adam: 
D coś zjadło
|x−0.001|+1=0.001
19 sty 22:36
Basiek: 1) Ix−1I=1,0001 no i to ma 2 rozwiązania normalnie
2) Ix−0,001I= −0,999 Moduł nie może być liczbą ujemną. Czyli sprzeczne
19 sty 22:38
Adam: A dziekuję. Jeszcze takie pytanie mam z innej bajki, mianowicie jeżeli w zadaniu prosza o
wyliczenie błędu względnego to zawsze podaje się wynik w procentach czy tylko w sytuacji gdy
proszą o błąd względny procentowy?
19 sty 22:45
Basiek: Błędy się chyba zawsze podaje w procentach. Ale wiesz, tego chyba jeszcze nie braliśmy
19 sty 22:47
Adam: Nie zrozumiałem twojego zapewne wysublimowanego żartu matematycznego
19 sty 22:51
19 sty 22:53
Adam: Ja to miałem na samym początku liceum, przy zbiorach liczbowych

A przy statystyce tego nie
bylo wcale.
19 sty 23:09
Basiek: Zależy jak jest rozłożony materiał pewnie.
19 sty 23:09