Zadanko z ** ( DWIE GWIAZDKI )
Uczen pani Białek: O Ku**** dwie gwiazdki , ja nawet nie probuje go zrobic , no ale moze ICSP , w koncu to taki
kozak

Wykaz ze nierownosc x
6 + x
4 + 2x
2 ≥0 jest spelniona przez kazda liczbe rzeczywistą x.
19 sty 22:25
ICSP: x6 + x4 + 2x2 ≥ 0
x2(x4 + x2 + 2) ≥ 0
x4 + x2 + 2
t = x^^2
t2 + t + 2
Δ < 0 − brak pierwiastków
x2(x2 + x2 + 2) = 0 dla x = 0 pierwiastek podwójny wiec wykres się odbija. Rysujesz
przybliżony wykres i to właśnie on jest dowodem.
19 sty 22:27
Basiek: Nawet ja umiałam
19 sty 22:28
Uczen pani Białek: Ze co!? to wszystko?
19 sty 22:29
Basiek: Dokładnie. A coś Ty chciał?

Btw. co to za zbiór?
19 sty 22:29
Eta:
x4+x2+2 >0 (suma kwadratów liczb powiększona o 2 jest zawsze dodatnia!
19 sty 22:30
Uczen pani Białek: Krzysztof kłaczkow , marcin kurczab , elzbieta swida matematyka zbior zadan do liceow i
technikow klasa 2 zakres podstawowy i rozszerzony
19 sty 22:30
Basiek: To jest Pazdro? Takie są tam zadania?
19 sty 22:31
Uczen pani Białek: Tak
19 sty 22:32
ICSP: To nie może być Pazdro.
19 sty 22:32
19 sty 22:33
Uczen pani Białek: Dokladnie to
19 sty 22:34
Basiek: Eee. coś jest nie tak. Rok temu płakałam nad tą książką.
Zmądrzałam?
19 sty 22:34
Uczen pani Białek: No wlasnie rozwaliliscie najtrudniejsze zadanie z wielomianow , to nie wiem co mam teraz robic
; p
19 sty 22:36
Basiek: Hm, dziwne.
Słuchaj, biorąc to pod uwagę− rób wszystkie zad. z tego zbioru. Jest naprawdę dobry. Naprawdę.
Warto już teraz sięgnąć też po Zbiór Kiełbasy

Poszperaj, zakup, wypożycz, ściągnij...
19 sty 22:37
ICSP: No dobrze
Basiek 
Teraz mam zadanko dla ciebie. Oblicz tg22,5
o
19 sty 22:39
Uczen pani Białek: O znalazlem jeszcze inne , ale to juz jutro jak nie bede sam umial zrobic to wam dam, na dzis
starczy tej matmy
19 sty 22:39
Basiek: ICSP Nie chcę głupich tangensów.
DAJ prawdopodobieństwo/ kombinatorykę. Nawet podziękuję.
19 sty 22:41
ICSP: Basiek masz tg i sie ciesz
19 sty 22:42
Basiek: 0,4142135624
Mosz.
19 sty 22:44
ICSP: mówiłem o dokładnej wartości...
19 sty 22:46
Basiek: To jest dokładna wartość. Tak mówi mój kalkulator.
19 sty 22:48
ICSP: Wiesz o co mi chodzi
19 sty 22:49
19 sty 22:49
kylo1303: Btw slyszalem opinie o zbiorze Kielbasy ze wcale nie jest taki dobry. Zawiera spora liczbe
zadan
nie−maturalnych, ktorych wykonanie zabiera ponad 15min (sredni czas na wykonanie zadania na
maturze). Ja to oprocz Pazdro korzystam z Aksjomatu, mimo ze mam pare innych ksiazek, ale te
dwie uwazam za najbardziej przystepne. A zadanie to naprawde dziwne ze z Pazdro, tam 2
gwiazdki to naprawde trudne.
19 sty 22:59
Basiek: Ja tak na świeżo jestem z Kiełbasą. Może i niematuralne, ale świetnie pomagają zrozumieć temat.
Łapiesz o co chodzisz, to niemal każde zadanie zrobisz... ja mam jeszcze Podkowę. Aksjomat
nowy, ale nadal niemal nieużywany
19 sty 23:02
kylo1303: A odpowiedz do tg22,5o to √2−1
19 sty 23:21
ICSP:
19 sty 23:22
kylo1303: Ja to liczylem na piechote, ale przy sprawdzaniu odpowiedzi przyuwazylem dosyc pomocny
wzor, ktory z pewnoscia znales

Jak ktos go zna to zadanie jest banalne, tak to trzeba troche
pomyslec.
19 sty 23:24
ICSP: ja obliczyłem w pamięci w 10s
19 sty 23:30
kylo1303: | | α | | 1−cosα | |
Jakbym znal wzor tg |
| = |
| to tez bym mogl policzyl w pamieci... To zadanie z |
| | 2 | | sinα | |
dzialu "wrednych", jak znasz pewna wlasciwosc/wzor to banal, jesli nie to sie trzeba meczyc
(tutaj nie byl to super wysilek ale czasami bywa gorzej, np. znalezc ilosc dzielnikow liczby
nie znajac sposobu

) Ja juz bede szedl spac, dodalem jedno zadanie w temacie "glownym
maturzystow", jesli chcesz to mozesz sprobowac rozwiazac.
19 sty 23:34
ICSP: ja bez tego wzoru
19 sty 23:36
ICSP:

trójkąt na czarno jest równoramienny oraz ma kat rozwarty = 135
o
bok trójkąta to a
√2
| | a | |
czyli tg22,5o = |
| = √2−1 |
| | a + a√2 | |
5s na ułożenie proporcji tangesna i obliczenie wszystkich boków
drugie 5 na usunięcie niewymierności.
19 sty 23:37
Eta:
α= 22,5
o
| | a√2 | | a(√2−2) | |
a− r= |
| ⇒ r= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | r | |
tgα= tg22,5o= |
| = ................... = √2−1 |
| | | |
19 sty 23:42