Rutynowy problem czyli wszystko zajebiscie ale odpowiedz inna
Uczen pani Białek: Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=x3 + ax2 + 5x −b , x ∊R Reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian x+1 jest rowna −8
a) Oblicz a i b
b)Rozwiaz nierownosc w(x)<0
Prosze o pomoc ,zrobilem to zadanko ale jak zwykle moj wynik nie zgadza sie z wynikiem w tyle
ksiazki a wszystko tak fajnie sie liczylo wyszlo mi a=1 i b =5 .
19 sty 22:05
ICSP: w(3) = 0
w(−1) = −8
19 sty 22:07
kylo1303: W(3)=0
W(−1)=R(−1)
19 sty 22:07
Uczen pani Białek: No wiem icsp , tez tak fajnie to obliczylem tylko wynik mam inny , oblicz to po swojemu zebym
mogl porownac
19 sty 22:08
kylo1303: Wyszlo mi a=−5 i b=−3
19 sty 22:08
Uczen pani Białek: W podreczniku jest a=2 , b =6 . widze ze kazdy ma inaczej
19 sty 22:09
kylo1303: To musialem sie gdzies machnac, zaraz sprawdze.
19 sty 22:11
ICSP: 0 = 27 + 9a + 15 − b
−8 = −1 + a − 5 − b
porządkujemy :
9a − b = − 42
a − b = −2
drugie przez dwa
W = −9 +1 = −8
Wa = 42 −2 = 40
Wb = −18 + 42 = 24
A = −5
B = −3
19 sty 22:11
ICSP: nawet można podstawić i sprawdzić :
x3 −5x2 + 5x+ 3
w(3) = 27 − 45 + 15 + 3 = 0
w(−1) = −1 −5 − 5 + 3 = −11 +3 = −8
czyli wszystko pasuje.
19 sty 22:12
kylo1303: Wlanise sprawdzilem i wyniki sie zgadzaja, moze cos zle podales, ewentualnie w odpowiedziach
jest blad.
19 sty 22:12
Eta:
Potwierdzam: a= −5 b= −3
19 sty 22:15
Uczen pani Białek: No chyba w odpowiedziach bo innej opcji nie ma
19 sty 22:15
Eta:
Na szczęście na maturze podczas trwania egzaminu nie podają odpowiedzi
19 sty 22:18
ICSP: Eta potwierdziła. Teraz mamy pewność
19 sty 22:18
Uczen pani Białek: To było zadanie z gwiazdka. zrobilem je he he he maturo nadchodze ! łiii
19 sty 22:20
ICSP: To bł oz gwiazdką ?
Pff co to za zbiór?
19 sty 22:20
Basiek: Ja też takie chcę z gwiazdką...
*−*
19 sty 22:22
Uczen pani Białek: Chcesz trudne ? To ci dam z dwoma , zobaczymy jakis twardy
19 sty 22:22
Basiek: Twardym trzeba być, nie "mientkim". Wrzuć.
19 sty 22:22
ICSP: dawaj
19 sty 22:23
ania: jak to −zrobilłeś?Przecież wyszło Ci a=1 i b =5 .
19 sty 22:23
Uczen pani Białek: Ale to byl glupi blad , cicho
19 sty 22:26
Basiek: Ktoś nie umie dooodawać.(?) Witaj w moim świecie.
19 sty 22:26
Uczen pani Białek: Dodalem juz z dwoma gwiazdkami. Do roboty; d
19 sty 22:28