ona:

Na początku musisz obliczyć długość krawędzi podstawy ("a" na rysunku) i wysokość
graniastosłupa. ("h" na rysunku)
Skoro jest to graniastosłup foremny oznacza to, że w podstawie znajduje się kwadrat tzn.
obydwie
krawędzie w podstawie są sobie równe stąd a=a.
Pole jednej ściany 9cm
2 jest na pewno polem podstawy
Możemy więc obliczyć a:
wzór na pole kwadratu: a
2 więc:
a
2= 9cm
2
a= 3 cm
Następnie liczymy h:
wzór na pole prostokąta: axb więc:
axb = 36 cm
2
3cm x b = 36 cm
2
b = 12 cm
Teraz liczymy już powierzchnię całkowitą graniastosłupa:
Ppc = 2 x a
2 + 4ah
Ppc = 2 X (3cm x 2) + 4 x (3cm x 12cm) = 12cm + 144cm = 156cm
2