granica funkcji
Darek: jak obliczyć granicę funkcji w tym przykładzie

gdy n∊N
x→1
19 sty 21:50
Tragos: | | (xn − 1)' | | nxn−1 | |
=H = lim |
| = lim |
| = lim(nxn−1) = n |
| | (x−1)' | | 1 | |
19 sty 21:55
Darek: a to nie jest przypadkiem pochodna obliczona
19 sty 21:57
Tragos: no tak, korzystam z reguły de l'Hospitala
19 sty 21:58
Darek: a można zrobić to jakoś inaczej żeby nie skorzystać z de Hospitala tylko jakoś inaczej

19 sty 21:59
Andrzej: tak, skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia na an − bn
19 sty 22:05
Darek: czyli i tak i tak wyjdzie n
19 sty 22:14
Darek: Co robić mam gdy mam taki przykład domnażać

x→16
19 sty 22:26
Darek: bardzo proszę o pomoc:(
19 sty 22:44
Tragos: x − 16 = (√x − 4)(√x + 4)
19 sty 22:45
Darek: wielkie dzięki
19 sty 22:46
Darek: A jak to granicę obliczyć
x→1
19 sty 23:13
Darek: 
19 sty 23:37
Darek: mógłby ktoś mnie nakierować jak obliczyć granice funkcji
20 sty 00:06