Jasper: Całka :
| | 45 | |
∫ |
| Ja to rozwiązałem tak: |
| | 3x2+14 | |
| | 45 | | 1 | |
∫ |
| dx=45∫ |
| dx|t=3x2+14 , |
| | 3x2+14 | | 3x2+14 | |
| | | | 45 | | 6 | |
dt=6xdx|=45∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| | 3x2+14 | | 6 | | 3x2+14 | |
| 45 | | dt | | 45 | | 45 | |
| ∫ |
| = |
| ln|t|+C= |
| ln|3x2+14|+C |
| 6 | | t | | 6 | | 6 | |
To moje rozwiązanie. Czy jest ono poprawne ? Bo w odpowiedziach jest :
| | x | |
15U{1}{√14/3arctg |
| +C |
| | √14/3 | |
Metoda z odpowiedzi to liczenie za pomocą wzoru, że w liczniku jest stała, a w mianowniku
podstawiamy do wzoru a[(x+b/2x}
2−(Δ/4a
2] itd.
19 sty 21:37
Jasper: czemu nie mogę w tym wypadku użyć metody podstawienia ?
19 sty 21:51
Jasper: już wiem gdzie jest źle. w liczniku nie mam 'x', a w podstawieniu mam dt=6xdx.
19 sty 22:04