Algebra, baza, liniowa niezaleznosc
Ania: Krzysiek możesz pomóc?

Zbadaj liniową niezależność macierzy
A
1 = [1 −1] A
2 = [0 1] A
3 = [1 1] A
4 = [−1 0]
[0 1] [−1 1] [1 0] [1 −1]
Czy tworzą one bazę przestrzeni M
2x2(R)? Przedstaw (o ile jest to możliwe) macierz
B = [−2 6]
[5 −3]
w postaci kombinacji liniowej macierzy A
i, i = 1,...,4.
Mój problem: 1. Nie wiem jak zbadać liniową niezależność tych macierzy. Wektor jedno wierszowy
potrafie (robie z nich macierz i patrze czy sa liniowo niezalezne obliczajac rzad) ale nie
wiem jak zabrać się za to gdy sa to macierze. Przeciez nie złącze ich w jeszcze jedna macierz?

2. Co oznacza zapis M
2x2(R)?