Trygonometria
Ooola: Czy możecie mi wytlumaczyc i narysować wykresy
a)y=sinx * cosx
b)y=cos4x − sin4x
19 sty 21:16
Eta:
a)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| sin2x zbiór wartości od <− |
| . |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sinusoida zawężona o okresie T= π
i teraz maluj
19 sty 21:19
Eta:
b) cos
4x−sin
4x= (cos
2x−sin
2x)(cos
2x+sin
2x) = cos
2x−sin
2x= cos2x
y= cos2x −−− cosinusoida zawężona o okresie T=π i ZW= <−1,1>
maluj
19 sty 21:22
Bizon:
(cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)=cos2x
19 sty 21:23
acua: b)
cos4 x−sin4 x=(cos2 x+sin2 x) * (cos2 x− sin2 x) = 1 * cos 2x
zatem szukany przez ciebie wykres to wykres funkcji y= cos 2x,
podobnie jak wyżej do sinusa.
19 sty 21:26
Ooola: dziekuje Wam baardzo
19 sty 21:29