matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
mathwe:
Jedynym ujemnym wyrazem ciągu a
n
=n
2
−6n+8 jest A. a1 B. a2 C. a3 D. a4
19 sty 21:10
krystek:
a
n
<0 ⇔n
2
−6n+8<0 Δ=4 n
1
=2 n
2
=4 stąd dla n=3 mamy a
3
<0
19 sty 21:18