matematyka zadania na polrocze POMOCY
kris: wiatam
mam 3 zadanka do zrobienia i nie mam zabardzo zielonego pojecia a polrocze juz za pasem
zad 1
korzystajac z odpowiednich wzorow wykonaj dzialanie i przeprowadz redukcje wyrazow podobnych
a) (2x+1)3−3(x−1)(x2+x+1)+2(x−3)3
b) (2x+3y)2−(x−3y)(x+3y)+(x−2y)2−(4x−7y)(−2y)
zad 2
rozloz na czynniki
a) 16x2−(x−y)2
b) 4a2−12a+9
c) 216+108y+18y2+y3
zad 3
rozwiaz rownanie i nierownosci
a) (x+3)2−(x−5)2=16(x−1)
b) 3pier2−x>1+2pier2
legenda:
=potega
pier = pierwiastek
Prosze o pomoc to tylko dzieki wam zalicze moze tra matme
z gory dziekuje
19 sty 20:56
Kejt: zad. 1:
wzory:
(a+b)3=a3+3ab+3ab2+b3
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
a2−b2=(a+b)(a−b)
i działaj..jakby co to pytaj..
19 sty 20:59
kris: ok 1 jakos wymecze jakas pomoc do 2 i 3
19 sty 21:25
kris: ciezko mi idzie
zaczolem tak
zad 1 a
2x
3+6x ... i nie zabardzo mi wychodzi 3ab
2
NIE LUBIE MATEMATYKI
19 sty 21:31