Maks i min.
Majka: Znaleźć największa i najmniejszą wartości funkcji
f(x) = x − ex
w przedziale [−1,2].
19 sty 20:48
Majka: Nie wiem jak zacząć, pomocy
19 sty 20:53
Tragos: f(−1) = ?
f(2) = ?
19 sty 20:54
Majka: peirw trzeba wyciągnąć pochodną z funkcji czy od razu mam podstawic?
19 sty 20:57
Andrzej: Zacznij od tego, żeby zbadać monotoniczność tej funkcji w danym przedziale. Czyli ustalić znak
pochodnej.
Wyjdzie Ci, że w przedziale <−1,0> jest rosnąca, a w <0,2> malejąca.
Stąd wniosek, że największa wartość funkcji będzie dla x = 0,
a najmniejszą wartością będzie mniejsza z f(−1) i f(2).
19 sty 22:11