do wykresu...
matema: do wykresu funkcji f(x)=(2√2−3)x+1 nie należy punkt
a.(2√2+3,0)
b.(0,1)
c.(√2,5−3√2)
d.(1,4−2√2)
nie wiem jak to zrobić proszę o wytłumaczenie.
19 sty 20:35
Kejt: podstawiasz za 'x' cyfrę z lewej i musi Ci wyjść ta z prawej..jeśli nie wyjdzie to punkt nie
należy do wykresu.
19 sty 20:48
matema: źle napis nie nie nalleży punkt tylko jest liczba
19 sty 20:51
Kejt: nie rozumiem..napisz całe polecenie dokładnie od nowa..
19 sty 20:53
matema: możesz pokazać jak to zrobić prosze
19 sty 20:54
matema: polecenie jest napisane dobrze
19 sty 20:57
Kejt: przykładowo:
podstawiam za 'x' 2√2+3:
f(2√2+3)=(2√2−3)(2√2+3)+1=8−9+1=−1+1=0
wyszło to co z prawej, więc punkt należy...
19 sty 21:02
matema: do wykresu
19 sty 21:04
Kejt: no do wykresu funkcji..
19 sty 21:04
Jolanta: w nawiasach co jest x a co y (1; 4−2√2) czy (1,4 ;−2√2) poprzednie też niejasne
19 sty 21:05
Kejt: akurat dla mnie jest to jasne..bo jest po jednym przecinku w każdym nawiasie.
19 sty 21:06
romuś: a jak obliczyłeś to z nawiasów
19 sty 21:16
Kejt: obliczyłaś..a o co dokładnie Ci chodzi?
19 sty 21:17
romuś: przepraszam no jak ci wyszło 8−9=1 ?
19 sty 21:19
romuś: 8−9+1
19 sty 21:19