?
Patryk: 2log35 − 5log32
jak wyliczyć cos takiego
19 sty 19:37
ICSP: 0
19 sty 19:42
Patryk: wiem ,ze 0 ale nie wiem jak to wyszło
19 sty 19:43
Eta:
alogbc = clogba
19 sty 19:44
19 sty 19:45
ICSP: 2
log3 5 − 5
log3 2 = log
2 2
log3 5 − log
2 5
log3 2 = log
3 5 − log
2 5 * log
3
| | log2 2 | | log2 5 | |
2 = log3 5 − |
| * |
| = log3 5 − log3 5 = 0 |
| | log2 3 | | log2 2 | |
19 sty 19:46
Bizon:
... robiłem to wczoraj chyba
19 sty 19:47
Patryk: dzieki
19 sty 19:50
Eta:
Można też tak:
log
35=x ⇒ 3
x=5
5
log32= (3
x)
log32= 3
log32x= 2
x
2
log35= 2
x
2
x −2
x=0
19 sty 19:52
Patryk: fajny sposób
19 sty 19:55
Eta:
19 sty 19:55
Eta:
Podobnie dowód,że
alogbc= clogba
log
bc= x ⇒ b
x= c
L= (b
x)
logba= b
logbax= a
x P= a
logbc= a
x
L=P
19 sty 19:59
Eta:
@
zbk
Możesz sobie teraz zobaczyć ten dowód na prawdziwość tego wzoru
19 sty 20:19