proszę o pomoc w rązwiązaniu tego zadania
xxx: Wskaż równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 4x−y−2=0.
a) y=−4x+2
b) y=−2x+4
c) y=2x−4
d) y=4x+2
19 sty 19:30
Jolanta:
−y=−4x+2
y=
19 sty 19:33
krystek: y=4x−2 a=4 to a2=4 czyli d)
19 sty 19:33
xxx: nie rozumiem?
19 sty 19:58
19 sty 20:01
bartek: przenosisz y na drugą strone a prosta równoległa będzie zawsze miała taką samą liczbę przy x.
19 sty 20:05
Jolanta: wyznaczasz y z 4x−y−2=0
−y=−4x+2 /*(−1)
y=4x−4
wzór y=ax+b a=4
równoległe do tej prostej będą wszystkie proste z a=4
19 sty 20:15