matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc
xxx:
Napisz równanie prostej nachylonej do osi OX pod kątem 30stopni i przecinającej oś OY w punkcie (0,−2).
19 sty 19:28
krystek:
y=ax+b
√
3
a=tg30=
podstawiasz i następnie wyliczasz b=−2 ( przecięcie z osią OY
3
19 sty 19:32