funkcje
urszula36: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
1. f (x) −x (do kwadratu ) − 3x + 4
2. f (x) 3x (do kwadratu ) +6x − 10
−Oblicz miejsce zerowe
− Współrzędne wierzchołka
− Punkt przecięcia z osią y
− Wykres
−Odczytaj z wykresu :
a) f rosnąca dla x rzeczywistych
b) f malejąca dla x rzeczywistych
3. f (x) > O dla x rzeczywistych
f (x) < O dla x rzeczywistych
−Postać kanoniczna
− Postać iloczynowa
− Równanie osi symetrii
Dziękuję za pomoc ^^
19 sty 19:10
Jolanta: f(x)=−x2−3x+4 policz Δ i pierwiastki wzory znasz ?
19 sty 19:14
19 sty 19:15
urszula36: Niestety ale kompletnie się na tym nie znam ^^"
19 sty 19:34
urszula36: Pani Jolu bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania poniewaz to nie jest dla mnie
ktoś mnie proaił o pomoc , jeżeli by Pani mogła może byc nawet na jutro
dziękuję pozdrawiam
19 sty 19:37
Jolanta:

f(x)=−x
2−3x+4 a=−1 b=−3 c=4
Δ=b
2−4ac=9+16=25
| | −b−√Δ | | 3−5 | |
x2= |
| = |
| =1 x1 x2 miejsca zerowe |
| | 2a | | −2 | |
| | 1 | | 1 | |
W(−1 |
| :6 |
| ) współrzedne wierzchołka W(p;q) |
| | 2 | | 4 | |
punkt przeciecia z osią y tzn,że x=0
f(x)=0
2−3*0+4=4
x=0 y=4
postac kanoniczna wzór
| | 1 | | 1 | |
f(x)=a(x−p)2+q f(x)=−(x+1 |
| )2+6 |
| |
| | 2 | | 4 | |
postac iloczynowa
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2) f(x)=−(x+4)(x−1)
| | 1 | |
f(x) jest rosnaca dla x ∊x(−∞,1 |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(x)jest malejaca dla x ∊(−1 |
| ;∞} |
| | 2 | |
f(x)>0 dla x ∊(−4:1)
f(x)<0 dla x∊(−
∞;−4) u ((1:
∞)
zrobiłam zadanie ,zeby mozna było na jego podstawie zrobic drugie.
19 sty 20:12
urszula36: bardzo Pani dziękuję , jestem Pani dłużniczką
19 sty 20:48
urszula36: Pani Jolu a mogłaby mi Pani też zrobić drugi przykład i nie będe więcej sie narzucać
. to dla mnie bardzo ważne
dziękuję i przepraszam za kłopot
19 sty 20:54
Jolanta: Ale jest jeszcze f(x)=3x2+6x−10 myśle,ze włściciel zadania da juz rade zrobic wzorując sie
na rozwiazanym.Inaczej sie nie nauczy
19 sty 20:56
urszula36: Pani Jolu, ale czy jednak mogłaby pani podać rozwiązanie? Bardzo mi na tym zależy.
19 sty 21:08
urszula36: Błagam pani Jolu, ostatni raz ) :
19 sty 21:31
Tragos: w tym czasie co tak błagasz już byś rozwiązała to zadanie

spróbuj sama wzorując się na
rozwiązanym przykładzie, jeśli nie jesteś pewna, pokaż nam jak to próbujesz rozwiązać, wtedy
Cię na kierunkujemy, to forum jest od pomagania, a nie od robienia gotowców, które tylko
przepiszesz i mało co z tego zrozumiesz
19 sty 21:38