Zadanie Tekstowe - Procenty
Stefano: Procenty − Zadanie nr 2
Wczoraj na lekcji matematyki w klasie 2b obecnych uczniów było 8 razy tyle, co nieobecnych.
Dzisiaj nie przyszło jeszcze dwóch i nieobecni stanowią 20 % uczniów obecnych.
Ilu uczniów jest w tej klasie ?
19 sty 18:44
Stefano: up ; P
19 sty 18:52
Eta:
x −−− liczba uczniów nieobecnych wczoraj
8x −− .......... obecnych wczoraj
9x −−−− liczba uczniów klasy
x+2 −−− nieobecnych dzisiaj
8x−2 −−− obecnych dzisiaj
| | liczba nieobecnych | | 1 | |
to: |
| = 20%= |
| |
| | liczba obecnych | | 5 | |
9*x = liczba uczniów w tej klasie
19 sty 18:59
Eta:
poprawiam chochlika :
19 sty 19:01
Stefano:
19 sty 19:04
Eta:
Hehe

.... bardzo ładne
19 sty 19:08