Zadanie tekstowe - Procenty
Stefano: Procenty .. Proszę o pomoc w jednym zadaniu.
W pewnym liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestniczy w
zajęciach koła brydżowego. Ilu jest uczniów w tej szkole, skoro w zajęciach koła brydżowego
bierze udział 12 dziewcząt ?
19 sty 18:34
Eta:
600
19 sty 18:37
Stefano: Okej .. ale chciałbym wiedzieć jak do tego doszłaś/doszedłeś. Jeśli masz czas to rozpisz mi to
albo daj jakąś wskazówkę.
19 sty 18:40
Stefano: Ah, myślę, że rozwiązanie jest proste a ja jestem trochę głupiutki ; ) Już nie trzeba ; )
Ale dam za chwilę inne zadanie : P
19 sty 18:41
Jolanta:
5% − 12
100% − x
| | 100%*12 | |
x= |
| =240 liczba dziewczat |
| | 5% | |
40%−−240
100 −− x
x=
19 sty 18:42
Eta:
x −−− ilość uczniów w szkole
40% z x = 0,4x −−− ilość dziewczyn
5% z dziewczyn = 0,05*0,4x −−− gra w brydża ( tak jak ja

i mamy 0,05*0,4x=12 ⇒ x=...........
19 sty 18:42
Eta:
Jak ja nie lubię tych Waszych proporcji
19 sty 18:43
Stefano: Wiecie jak to jest .. spogląda się na zadanie "O Matko jakie to trudne", ale wystarczy pomyśleć
i sam do tego doszedłem, trochę się pośpieszyłem, ale dzięki za odpowiedzi, sprawdzę sobie
dokładnie. Jeśli możecie zajrzyjcie do następnego zadania. ; )
19 sty 18:46