POMOCY
POMOCY!!: rozwiaz rownanie z niewiadoma x: 1+4+7+...+x=145
prosze o pomoc !
19 sty 18:23
Jolanta: masz ciag arytmetyczny r=4−1=7−4=r
wzór na sume podaj
19 sty 18:26
POMOCY!!: 145 = 2+3n−32 * n
19 sty 18:27
Jolanta: | | a1+an | |
Sn= |
| *n to jest wzór |
| | 2 | |
widzisz ,ze potrzebujesz a
n wzór i wylicz r=3
19 sty 18:30
Jolanta: przeprasza,troche sie wkurzyłam na lenia z drugiej klasy gimnazjum jasne,już napisałes
wyznacz n
najpierw pomnóż przez 2 obie strony
19 sty 18:34
POMOCY!!: wymnozylam i to bd z delty ? pierwiastki obliczyc trzeba ?
19 sty 18:37
Jolanta: tak
19 sty 18:38
POMOCY!!: n=10 tak mi wyszlo, i jak teraz x obliczyc?
19 sty 18:43
POMOCY!!: a wyszlo mi

dzieki za pomoc
19 sty 18:45