wiel
edek: Wielomiany

Sprawdź,czy istnieją takie liczby a i b,dla których wielomiany W(x) i P(x) są równe,jeśli:
a) W(x)=(x²−ax)²−(x²+bx)², P(x)=−2x³−3x²
b) W(x)=(2ax−b)³, P(x)=8x³−10x²+6x−1
19 sty 18:15
edek: jak to zrobic?
19 sty 18:25
Jolanta: przyrównac ale najpierw do potęgi i odejmij
19 sty 18:37
Jolanta: W(x)=x4−2ax3+a2x2−(x4+2bx3+b2x2)=x4−2ax3+a2x2−x4−2bx3−b2x2=
−2(a+b)x3+(a2−b2)x2
W(x)=−2(a+b)x3+(a2−b2)x2
P(x)=−2x3 −3x2
−2(a+b)x3=−2x3 a2−b2=−3
a+b=1
a=1−b (1−b)2−b2=−3
1−2b+b2−b2=−3
−2 b= dokończ
19 sty 19:00
edek: b=2 :0
19 sty 19:04
Jolanta: a=−1 podobnie drugi przykład zrób
19 sty 19:05