z
gosciuniu: wyznacz równanie symetralnej odcinka A, korzystając ze wzory na odległość między punktami.
A(1,8) B(5,4)
Coś tu mi nie wychodzi...
19 sty 18:14
Jolanta: współrzedne srodka odcinka AB?
19 sty 19:19
gosciuniu: równanie symetralnej odcinka AB
19 sty 21:30
Tragos: 1) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez A, B
2) wyznacz punkt S − będący środkiem odcinka AB
a na końcu równanie symetralnej odcinka AB (jest ona prostopadła do prostej z punktu 1) i
przechodzi przez punkt S
19 sty 21:34
gosciuniu: nie wiem czemu wychodzi mi: y=x+9 prostopadla...
19 sty 22:15
dero2005:
| | xA+xB | | yA+yB | |
S = ( |
| ; |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
S = (3 ; 6}
| | yB−yA | | 4−8 | | −4 | |
a = |
| = |
| = |
| = −1
|
| | xB−xA | | 5−1 | | 4 | |
a
s*a = −1 → warunek prostopadłości
y
s = a
s(x−x
s)+y
s
y
s = 1(x − 3) + 6 = x − 3 + 6 = x + 3
y
s = x + 3
20 sty 07:43