STEREOMETRIA POMOCY
ewka1114: 1Dany jest prostopadłościan ABCDA'B'C'D' o podstawie kwadratowej ABCD i wysokościach AA', BB',
CC', DD'.Krawędź podstawy prostopadłościanu ma długość a. Odległość wierzchołka A od
przekątnej BD' prostopadłościanu jest równa d. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
2.Szescian o krawedzi a przecieto płaszczyzna przechodzącą przez przekatną sciany i nachylona
do tej sciany pod kątem 30stopni. Oblicz stosunek objetości brył na które płaszczyzna
przekroju podzieliła szescian.
3.Dany jest trójkat ABC w którym kąt ABC=120 stopni AB=4 BC=6 Trójkat ten obraca sie dokoła
prostej przechodzacej przez pkt B i równoległej do prostej zawierajacej bok AC Oblicz objetosc
otrzymanej bryły.
19 sty 18:10