;DD
Lola: 5x−y=7
3x+2y=12
19 sty 18:00
lola: wie ktoś
19 sty 18:02
ICSP: wybacz ale nie zajmuję się takimi łatwymi zadaniami.
19 sty 18:09
tesa: idiota
19 sty 18:09
Basiek: 5x−y=7 /*2 => 10x−2y=14
3x+2y=12 3x+2y=12
dodajemy stronami: 13x=26=> x=2 , y= 3
19 sty 18:11
tesa: 7x−2y=1 3x+6y=21
19 sty 18:16
tesa: 7x−2y=1
3x+6y=21
19 sty 18:16
tesa: wie ktoś?
19 sty 18:16
19 sty 18:17
Jolanta: wszyscy wiedza ale to nie jest miejsce,gdzie sie pisze gotowce tylko pomaga.Chyba moja
cierpliwosc sie konczy
19 sty 18:24
ICSP: :(
19 sty 18:47
ICSP: 7x − 2y = 1
3x + 6y = 21
drugie dzielę przez 3
7x − 2y = 1
x + 2y = 7
| | 1 | |
z pierwszego równania : x = |
| (1 + 2y) |
| | 7 | |
| | 1 | |
z drugiego równania : y = |
| (7 − x) |
| | 2 | |
PO doprowadzeni udo takiej postaci możemy użyć metody itteracyjnej Gaussa−Sheidera
zakładam że y = 0 wtedy :
| | 1 | |
y = |
| (7 − 0,14285) ≈ 3,4285714 |
| | 2 | |
| | 1 | |
x = |
| (1 + 2(3,4285174)) ≈ 1,1224489 |
| | 7 | |
| | 1 | |
y = |
| (7 − 1,1224489) ≈ 2,938755 |
| | 2 | |
| | 1 | |
x = |
| (1 + 5,877551) ≈ 0,9825072 |
| | 7 | |
| | 1 | |
y = |
| (7 − 0,9825072) ≈ 3,00087464 |
| | 2 | |
| | 1 | |
x = |
| (1 + 6,0174928) ≈1,0024989 |
| | 7 | |
już widzimy że kolejne itteracje będą sprowadzać x do 1 oraz y do 3
Odp.
x =1
y =3
19 sty 18:54
ICSP: Mówiłem ze za proste
19 sty 18:54
Jolanta: ona chodzi do drugiej klasy gimnazjum
19 sty 19:02
ICSP: W innym temacie pisała już dwa równania z trzema niewiadomymi to myślałem że już ma algebrę
liniową...
19 sty 19:05
Jolanta:
7x−2y=1 /*3
3x+6y=21/*(−7)
21x−6y=3
−21x−42y=−147
−48y=−144
y= 3
7x−2*3=1
7x=7
x=1
19 sty 19:09
Jolanta: taaa zobacz wpis tesa
19 sty 19:11
ICSP: oj tam oj tam
19 sty 19:12