Rozwiąż nierówność
Bargor: Rozwiąż nierówność:
a) √3x−43−x >1
b) |3x−1| ≤ 2
3x−1≥2 3x−1<2
3x≥3 3x<3
x≥1 x<1
1• 3x−1≤2 2• −3x+1≤2
x≤1 −3x≤1
x≤−13
x∊<−13;1>
Tak ma być rozwiązane to b?
19 sty 17:48
Aga:
Początek źle , druga wersja zawiera błąd.
| | −1 | |
x≥ |
| i x≤1 i wtedy odp. |
| | 3 | |
19 sty 17:53
xxx: Ad. a)
(3x−4)(3−x) > (3−x)
2
9x−3x
2−12+4x > 9−6x+x
2
9x−3x
2−12+4x−9+6x−x
2 > 0
−4x
2+19x−21 > 0
Δ = 19
2−4*(−4)*(−21) = 361−336 = 25
√Δ = 5
| | −19+5 | | 14 | |
x1 = |
| = |
| = 1,75 |
| | −8 | | 8 | |
a = −4 ⇔ a < 0
−4x
2+19x−21 > 0 ⇒(x−1.75)*(x−3) > 0
(x−1,75)*(x−3) > 0 ⇔ x∊(1.75, 3)
19 sty 17:58
Bargor:
xxx
mam prośbę powiedz mi dlaczego
3x−43−x >1 pomnożyłeś przez (3−x)2 a nie przez (3−x)
19 sty 18:05