rozwi aż mi to.!!! plis
Tesa: −2x−3y+−1
5x−10y+−15
19 sty 17:38
Jolanta: Metoda przeciwnych wspólczynników pomnóz pierwsze równanie przez 5 a drugie przez 2
dodaj w pionie ,nie bedzie x zostaną y
19 sty 17:41
Jolanta: + −15 = −15
19 sty 17:46
Jolanta: a moze żle sie domyslam,ze jest to układ równan i opusciąłs lewa strone =0 ?
19 sty 17:47
Tesa: niee wiem
19 sty 17:48
Tesa: właśnie ; (( pomożesz
19 sty 17:49
ICSP: ja w ogóle nie wiem co to jest...
19 sty 17:49
Jolanta: to jak wyglada tresć zadania?
19 sty 17:49
Jolanta: może: zapisz w jak najprostszej postaci ?
19 sty 17:50
asia: 2x−y= −7
4(x+1)+2y= 18
19 sty 17:50
Jolanta: Asia co to jest ?
19 sty 17:51
Tesa: rozwiąż równanie;
−2z−3y=−1
5x−10y=−15
to jest zadanie

!
19 sty 17:54
Tesa: to jak wiesz

?
19 sty 17:55
Tesa: halo wiesz może

? Jolanta.
19 sty 17:56
Tesa: nie wiem jak to wogóle rozwiazać


!
19 sty 17:57
ICSP: widać ze algebra liniowa może zniszczyć człowieka
19 sty 17:58
Tesa: no
wiecie czy nee?
19 sty 17:58
Jolanta: 2x a nie 2z
pomogę pomnóz pierwsze równanie przez5 i napisz wynik −2*5−3*5=−1*5
drugie przez 2 pomnóz
19 sty 17:58
Jolanta: nie to nie jest układ równan ,prawda?
wyznaczamy y
19 sty 18:00
Lola: no to jak wreszcie ma być

?
19 sty 18:00
19 sty 18:01
Jolanta: w której jesteś klasie? czy to jest układ równań ?
19 sty 18:02
19 sty 18:02
lola: tak to jest układ równan
19 sty 18:02
lola: w 2 .
19 sty 18:03
tesa: takk to jest układ równań
19 sty 18:03
tesa: w 2
19 sty 18:03
Jolanta: to zrób tak jak napisałąm o godz 17.58
19 sty 18:03
tesa: a to druie wynik tego

?
19 sty 18:04
tesa: to drugie wynik?
19 sty 18:04
Jolanta: ukłąd równan ma jeden wspólny wynik ,napisz ile ci wyszło po wymnozeniu
19 sty 18:05
19 sty 18:06
tesa: −15x−15y=−5
10x−20y=−30
19 sty 18:07
tesa: to wyszło
19 sty 18:07
tesa: i coo

?
19 sty 18:08
Jolanta: |−2x−3y=−1 /*5
|5x−10y=−15 /*2
|−10x−15y=−5
wymnóz to drugie równanie
19 sty 18:09
Jolanta: popraw pierwsze i dodaj w pionie
19 sty 18:10
tesa: to drugie to
10x−20y=−5
19 sty 18:11
Jolanta: miałąs dobrze =−30 pierwsze popraw
19 sty 18:12
tesa: 7x−2y=1
3x+6y=21
19 sty 18:15
tesa: rozwiąz to równanie
19 sty 18:15
Jolanta:
|−10x−15y=−5
| 10x−20y=−30
19 sty 18:16
tesa: tesa: 7x−2y=1
3x+6y=21
19 sty 18:17
tesa: rozwiąz to
19 sty 18:17
19 sty 18:18
Jolanta: tesa uwiers mi daleko nie pociągniesz jak sie nie nauczysz to będzie potrzebne aż do matury
dodaj w pionie −10x+10x=0
−15y+(−20y)=−35 tego nie pisz
−35y=−35
y=1 teraz podstaw do pierwszego równania y=1 i wylicz x
19 sty 18:19
tesa: nie wiem ty mi wyłącz x
19 sty 18:21
Jolanta: jezeli nie miałąs metody przeciwnych wspólczynników to robimy metoda podstawiania
ale w tym zadaniu będzie tak łatwiej .Miałąs tę metode ?
19 sty 18:21
Jolanta: 2x−3y=−1 podstaw za y 1
19 sty 18:22
Jolanta:
19 sty 19:12