Trygonometria
Ooola: POMOCY ! Trygonometria
Okresl zbior wartosci funkcji
a) y=sin2x−3cos2x
b) y=tgx (tg x−5 ctg x)
c) y=(tg x + ctg x)2
d) y= 1/sin x
e) y= −2/cos x
f) y= (1/tg x)+1
19 sty 17:12
Tragos: sinx ∊ <−1, 1>
sin2x ∊ <0, 1>
cosx ∊ <−1, 1>
cos2x ∊ <0, 1>
3cos2x ∊ <0, 3>
sin2x − 3cos2x ∊ <0−0, 1−3> ⇔ sin2x − 3cos2x ∊ <−2, 0>
19 sty 17:15
ICSP: Tragos dla kata 0o sinus przyjmuje wartość 0 a cosinus 1 .Wstawmy
0 − 3 = −3 czyli już wybiega za podany przez ciebie zbiór wartości.
sin2x − 3cos2x = sin2x +cos2x − 4cos2x = 1 − 4cos2x
teraz prościej myślę.
19 sty 17:17
Ooola: a dało by rade zrobic jeszcze pare przykladow ?
19 sty 17:41