Wzkonaj wzkres funkcji
Bargor:
Wykonaj wykres funkcji:
a) y= |x−1| +2 |1−x|
b) y= |2−3x| − |x|
Czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić? Np: wiem jak narysować |x|, |x−1| to jest |x| z
przesunięciem w prawo o jedna jednostkę. Czyli np w a) mam narysować dwa wykresy na jednej
osi? czy to się jakoś oblicza?
19 sty 16:51
Krzysiek: a) rozpijasz na przedziały: x∊(−∞,1) i x∊<1,+∞)
i w tych przedziałach opuszczasz moduły
b) przedziały:
(−∞,0),<0, 2/3),<2/3 , +∞)
19 sty 16:57
Eta:

a) |1−x|= |−(x−1)|= |x−1|
y= |x−1|+2|x−1| ⇒ y= 3|x−1| x=0 to y= 3 (0,3) x= 2 to y= 3|2−1|= 3 (2,3)
x=1 to: y= 3|1−1|= 0 (1,0)
19 sty 17:03
Bargor: Czy mógłby ktoś jakoś dokładniej to wytłumaczyć i zrobić przykład b?
Z tego co zrozumiałem za x muszę brać liczbę z przedziału (−
∞,0),<0, 2/3),<2/3 , +
∞) i
podstawiać za do y= |2−3x| − |x|
czyli np: za x daje −2 i mam (−2,10), za x 0 i mam (0,2) i za x 2 i mam (2,2) i kompletnie nie
wychodzi
19 sty 21:03
Eta:
| | 2 | |
b) |2−3x|= |−(3x−2)|= |3x−2| xo = |
| , |x| −−−− xo=0 |
| | 3 | |
y= |3x−2|− |x|
dla x∊( −
∞,0) to y= −3x+2−(−x) = −2x+2
wybierz kilka punktów ( −1, 4) (−2, 6) .....
| | 2 | |
dla x∊<0, |
| ) to: y= −3x+2 −x= −4x+2 |
| | 3 | |
| | 2 | |
dla x∊ < |
| , ∞) to: y= 3x−2−x= 2x−2 |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| , − |
| ) ( 1, 0) ( 2, 4) .... |
| | 3 | | 3 | |
i maluj częściami .....
19 sty 21:37
Eta:
19 sty 21:50