ciągłość funkcji
tomasz: ciągłość funkcji
Znajdę na tym forum wyjaśniony ten dział?
Ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to się robi, np na tym przykładzie:
f(x) = { 1 − x − 2x2 , x < 0
{ e−x , x ≥ 0
Zbadaj ciągłość w punkcie x = 0
19 sty 16:27
Godzio:
Liczysz granicę dla x < 0 mamy limx→0+(1 − x − 2x2)
i dla x ≥ 0 limx→0−(e−x)
limx→0+(1 − x − 2x2) = 1 − 0 − 2 * 02 = 1
limx→0−(e−x) = e−0 = 1
granica lewo i prawo − stronna w 0 jest sobie równa więc funkcja jest ciągła
19 sty 16:30
tomasz: więc w tym przykładzie
| | 2(x − √2 − x) | |
f(x) = { |
| x < 1 |
| | x − 1 | |
{ 1 , x = 1
{ x + e
11 − x , x > 1
zbadać w punkcie x = 1
więc lim 1
− do tej pierwszej funkcji
a lim 1
+ do trzeciej ?
19 sty 16:43
Aga: Godzio , udowodniłeś, że istnieje granica w punkcie x=0 i wynosi 1,jeszcze trzeba obliczyć
f(0)
i zapisać, że limx→0f(x) = f(0)
19 sty 17:59