Zad z fizyki, drganie
Aśka: Ważne! Czy umie ktoś rozwiązać?
Drgania cząsteczki o masie 1,5 g opisuje równanie x(t)=9,3*sin(2,5t+7,3). oblicz o ile
zmieniła się faza drgającej cząsteczki od chwili t1=3,1 s do chwili t2=9,3s.
odp . 16,5
19 sty 16:13
ejendi:
x(t)=9,3*sin(2,5t+7,3)
x=A*sin(ωt+φ)
ωt= 2,5t
α= ω*t
t1= 3,1
t2= 9,3
α2−α1= 15,5
lub tak
ω=2PI*f 2,5
f= 0,39 częstotliwość
T=1/f 2,51okres drgań
Δt=t2−t1 6,2
n*T= 2,46
α2−α1=nT*2PI=15,5
15,5 a nie 16,5, chyba że chodzi o inną bajkę
20 sty 17:53
Aśka: o to o to, bląd w odp. dzieki wielie
20 sty 19:59