Oblicz ekstremum funkcji
piotrek: Oblicz ekstemum lokalne funkcji y=x2, y=x3
Może ktoś to na szybko rozwiązać?
19 sty 16:03
Godzio:
Na szybko:
a) (0,0)
b) Brak ekstremum
19 sty 16:05
piotrek: A mógłbyć podpunkt a rozpisać krok po kroku?
19 sty 16:12
Godzio:
y = x2
y' = 2x
y' = 0 ⇔ x = 0 −− pochodna zmienia tam znak, zatem x = 0 jest minimum lokalnym zatem
Punkt (0,f(0)) = (0,0) jest ekstremum
19 sty 16:13
piotrek: No dobra, już łapę
A takie coś y=xx?
Jeśli możesz też tak łopatologicznie, krok po kroku to będę Ci wdzięczny
19 sty 16:20
Godzio:
No dobra

Wzory z jakich skorzystam:
e
lna = a
k * lna = ln(a
k)
a = lne
a
(e
f(x))' = e
f(x) * f'(x)
(f * g)' = f'g + fg' (pochodna iloczynu)
y = x
x = e
lnxx = e
xlnx
y' = (e
xlnx)' = e
xlnx * (xlnx)' = e
xlnx * ( (x)'lnx + x*(lnx)' ) = x
x * (lnx + x
= x
x * (lnx + 1)
x
x * (lnx + 1) = 0 ⇔ lnx = − 1 ⇒ lnx = lne
−1 ⇒ x = e
−1
Pochodna zmienia tam znak (sprawdzasz dokładnie czy z + na − czy z − na + ) i wnioskujesz, że
jest to minimum
19 sty 16:25