oblicz granice z e
Dawid: jak to policzy? dochodze do pewnego momentu i nie wiem co dalej
lim (x→∞)(x+2x−3)2x−1 = (x−3+5x−3)2x−1 = (1+5x−3)2x−1
znalazlem dalsze rozwiazanie na jakims forum ale nie wiem skad sie to bierze:
lim (x→∞)(x+2x−3)2x−1 =
(x−3+5x−3)2x−1 =
(1+5x−3)2(x−3)+5=
((1+x+2x−3)x−35)10 * (1+x+2x−3)5 =
e10 * = e10
skad sie bierze w 3 linijce taki wykladnik potegi? i dalej juz nie rozumiem
19 sty 15:58
Krzysiek: jak masz:
to korzystajac z liczby e:
[(1+
5x−3)
x−35]
5x−3*(2x−1)
to nawias kwadratowy zmierza do liczby e, a wykładnik zmierza do 10
więc całość zmierza do e
10
19 sty 16:48
Dawid: ok dzięki

czy istnieje takie cos
(1+
ax)
xa=e

bo sie tez zastanawiam skad sie wziol ten wykładnik
19 sty 20:10
Żaneta: potrzebuję pomocy, wiedząc że zbiorem rozwiązań nierówności jest ( −∞, −8> v < 2, +∞) napisz
nierównośc z wartością bezwzględną
19 sty 20:13
Tragos: Dawid, tak istnieje, tylko pamiętaj tam o lim, bo to dąży do e, a nie równa się
19 sty 20:15
Dawid: ok bede pamietał
19 sty 20:17
Dawid: a jeszcze jesli po przekształceniach zamiastt "a" w wzorze bede mial np 5+n ? to wykładnik
bedzie tak samo wygladal ?
19 sty 20:19