Studentka Ania: Witam Was bardzo serdecznie

. Tym razem nie poradzę sobie sama z dwoma zadaniami z fizyki.
Bardzo Was proszę o pomoc.
Zad 1. Z balonu wznoszącego się do góry z prędkością v
1=4m/s upuszczono worek z piaskiem, gdy
balon znajdował się na wysokości H=100m. Napisać równanie współrzędnej pionowej worka z
piaskiem y=y(t). Korzystając z warunku y=0 obliczyć czas spadania worka. Przyspieszenie
ziemskie g=9.81 m/s.
Zad 2. Drgania harmoniczne pewnego punktu materialnego o masie m = 0.005 kg opisane są
równaniem: x(t) = 0,02sin(2t+π/4). Ile wynosi: amplituda drgań , maksymalna prędkość ,
maksymalne przyspieszenie, maksymalna wartość energii kinetycznej, maksymalna wartość energii
potencjalnej, energia całkowita oraz stała sprężystości k?
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
19 sty 15:55
Arvir: to chyba pod fizyke siada

1)czyli 100m zrzut
co s. worek przyspiesz o 9,81

wiec 1s = 9,81
2s= 19,62
3s= 29,43
4s= 39,24
5s= Bum o ziemię


a przynajmniej tak mi się wydaję
19 sty 16:19
Studentka Ania: hm. Troszkę to Twoje rozwiązanie na zasadzie "znam wynik, ale nie wiem jak to obliczyć"

.
Ktoś ma pomysł na obliczenia ? Każą w treści skorzystać z warunku y=0, o co chodzi ?
19 sty 16:57
Studentka Ania: Proszę o pomoc. Muszę mieć te zadania na jutro zrobione.
19 sty 18:42
Studentka Ania: Odświeżam
19 sty 19:57
Studentka Ania: Bardzo proszę o pomoc, nikt nie potrafi wyliczyć tych zadań ?
19 sty 20:31
acua: Korzystając ze wzoru:
y(t)=y(t0)−gt22
otrzymujemy
0=100−9,81 * t22
mamy mnożąc stronami przez −2 i po przeniesieniu wyrazu wolnego:
200=9,81 * t2
dalej dzieląc przez 9,81 otrzymujemy
t=√2009.81
t≈4,5152 s
19 sty 21:13
acua: Natomiast równanie, to
y(t)=100−9,81 * t22
19 sty 21:16
Studentka Ania: Dziękuję, za chwileczkę przeanalizuję zadanie.

A co z drugim ?
19 sty 21:19
Studentka Ania: Potrafi ktoś drugie ?
19 sty 22:26
Studentka Ania:
19 sty 22:40
ios: Po co w zadaniu nr1 jest podana prędkość balona?
28 paź 16:23
ABC: po to żebyś mógł policzyć w której sekundzie worek z piaskiem zaczął spadać, jeśli za chwilę
t=0 przyjmujesz start balonu
28 paź 16:45
kerajs: Niestety nie.
Prędkość balonu to prędkość początkowa worka z piaskiem. Poprawne równanie ma postać:
Wstaw dane i rozwiąż równanie kwadratowe.
Drugie zadanie jest elementarne. Wystarczy otworzyć podręcznik lub stronkę z ruchem
harmonicznym.
A=0,02 m
v
max=0, 04 m/s
a
max=0,08 m/s
2
E
kmax=mv
max2=E
pmax=E
c
29 paź 06:26