ciągi
end: Niech (an) oznacza ciąg geometryczny o ilorazie q:
a) który wyraz tego ciągu otrzymamy, gdy wyraz a37 pomnożymy przez q2, który, gdy wyraz
a101 podzielimy przez q5?
b) jaką liczbę otrzymamy, dzieląc wyraz a55 przez a48?
c) przez jaką liczbę trzeba pomnożyć wyraz a22, aby otrzymać wyraz a 37?
19 sty 15:38
Jolanta: an=a1*qn−1 a2=a1*q a3=a1*g2=a2*q a4=a3*q=a2*g2
a37*q=a38
a38*q=a39
a ) a37*q2=a39
a101=a100*q a101=a99*q2 .... a101=a96*q5
a) a101:q5=a96
55−48=7
b) a55:a48=q7
37−22=15
c) a22*q15=a37
19 sty 17:24