jak rozwiązać nierówność?
Kama: Jak rozwiązać ten przykład?
3x2(x+1)2−2x3(x+1)<0
19 sty 14:32
Krzysiek: wyciągnij przed nawias: x2 (x+1)
19 sty 14:36
testy-zadania: 3 x2 (x+1)2−2 x3 (x+1)<0
x2 (x+1) (x+3)<0
x2 (x2+4 x+3)<0
−2 x3 (1+x)+3 x2 (1+x)2<0
= −2 (x3+x3 x)+3 x2 (1+x) (1+x)<0
= −2 (x3+x x3)+3 x2 (1+x) (1+x)<0
= −2 (x3+x x3)+3 x2 (1+x+x (1+x))<0
= −2 (x3+x x3)+3 (x2+x2 x+x2 x (1+x))<0
= −2 (x3+x x3)+3 (x2+x x2+x x2 (1+x))<0
= −2 (x3+x x3)+3 (x2+x x2+x2 (x+x x))<0
= −2 (x3+x x3)+3 (x2+x x2+x2 x+x2 x x)<0
= −2 (x3+x x3)+3 (x2+x x2+x x2+x x x2)<0
= −2 (x3+x x3)+3 (x2+2 x x2+x x x2)<0
= −2 x3−2 x x3+3 x2+3 2 x x2+3 x x x2<0
= −2 x3−2 x x3+3 x2+2 3 x x2+3 x x x2<0
= −2 x3−2 x(1+3)+3 x2+2 3 x(1+2)+3 x(1+1+2)<0
= −2 x3−2 x4+3 x2+2 3 x3+3 x4<0
= −2 x3−2 x4+3 x2+6 x3+3 x4<0
= x4+4 x3+3 x2<0
−3<x<−1
x = −2
19 sty 16:37