Macierze-układ Cramera
Aga: Mam taki układ Cramera. Rozwiazanie ogolne wychodzi mi: x=6, y=−1, z=0
x+5y+z=1
x+6y−z=0
x+4y+z=2
jeśli mam wyznaczyć rozwiazanie szczegolne, gdzie x=y, to tworze po prostu wyznacznik, gdzie za
x i y wstawiam wyraz wolne?, czyli:
1 1 1
0 0 −1
2 2 1
ale wtedy wyznacznik wychodzi mi 0, wiec po przeliczeniu x i y tez sa 0, co nie spelnia ukladu.
jak nalezy wyznaczyc rozwiazanie szczegolne? Z gory dziekuje za pomoc
19 sty 14:09
Aga: Może ktoś pomoże?
19 sty 14:20
Krzysiek: jeżeli układ jest Cramerowski to istnieje jedno rozwiązanie,
jeżeli masz wyznaczyć rozwiązanie dla x=y
to masz:
6y+z=1
7y−z=0
5y+z=2
i zachodzi sprzeczność, układ równań nie ma rozwiązań
19 sty 14:29
Aga: czyli to trzeba rozwiązać gausem?
19 sty 14:32
Krzysiek: zwyczajnie rozwiązujesz ,tzn wyliczasz z,y np. 1(pierwsze) równanie dodajesz do 2, od 3
odejmujesz 1
19 sty 14:35
Aga: Aha, dzieki wielkie za wyjasnienie
19 sty 14:48